Zó maak je jouw vaatwasser op en top schoon

vaatwasser plaatje

Het goed schoonmaken van je vaatwasser is belangrijk voor het onderhoud van deze veelvuldig gebruikte machine. Door dit dan ook regelmatig te doen, gaat je onmisbare vaatwasser uiteindelijk veel langer mee. Daarnaast zal, wanneer je het apparaat niet herhaaldelijk reinigt, je vaatwasser gaan stinken en zal deze bovendien je vaat niet langer goed schoon maken. Als het op het schoonmaken van je vaatwasser aankomt geldt dus zeker; voorkomen is beter dan genezen!

Spoelen en reinigen

Ten eerste zou, met betrekking tot het reinigen van je vaatwasser, het om de zoveel tijd doorspoelen van het apparaat met een reinigingsmiddel een vast ritueel moeten worden. Wanneer je je jezelf dit aanwendt, is dit namelijk zo gedaan. Je kunt hiervoor een speciaal ontwikkelde vaatwasmachinereiniger gebruiken, maar ook één theelepel baking soda – oftewel zuiveringszout – klaart de klus. Laat je vaatwasser simpelweg een keer draaien zónder vuile vaat, maar mét reinigingsmiddel. Het resultaat is een brandschone vaatwasser.

Ongewenste geurtjes

Na een tijdje kan het gebeuren dat je vaatwasser een onprettige geur verspreidt. Om dit te voorkomen – óf verhelpen – kun je de hulp inroepen van witte azijn of een citroen. Schenk gewoonweg wat witte azijn, een halve citroen of wat citroensap in het vakje bestemd voor de vaatwastabletten en laat je vaatwasser zonder vuile vaat een normaal programma doorlopen. Je zult merken dat de vieze geur ogenblikkelijk verdwijnt én wegblijft. Ook een paar druppels citroensap over je vuile vaat doen ongewenste geurtjes verdwijnen.

Verstopping voorkomen

Iets wat je vooral beter kan voorkomen dan genezen is het opdagen van verstoppingen in je vaatwasser. De boosdoeners die voornamelijk voor het verstopt raken van je vaatwasser leiden, zijn etensresten. Zorg er daarom altijd voor dat je borden, pannen, glazen en al je overige keukengerei vrij zijn van overmatige hoeveelheden restjes van bijvoorbeeld saus, vlees of aardappelen. Ook door regelmatig, bij voorkeur dagelijks, de filter uit je vaatwasser te halen en deze even onder de kraan af te spoelen, vermijdt je vaak een verstopping.

Vermijd kalk

Kalk is vaak de schuldige wanneer je vaatwasser niet meer naar behoren functioneert. Vooral de sproeiarmen van je vaatwasser zijn hier erg gevoelig voor. Gelukkig is klak gemakkelijk te verwijderen met een sopje van schoonmaakazijn, citroensap en water. Klaar is kees! Verder vermijd je het vormen van kalk door het gebruik van regeneerzout in je machine. Zo behoed je jezelf ervoor dat je na een aantal jaren alweer een nieuwe vaatwasser moet aanschaffen.