Brandveiligheid: wat moet ik doen om brand te voorkomen?

In dit artikel zal ik u alles wat u moet weten over brandveiligheid vertellen. Ik zal het hebben over hoe u brand voorkomt, wat u moet doen tijdens brand en hoe u brand bestrijdt. Ook zal ik de noodzaak benadrukken van brandveiligheid. Dit is de belangrijkste maatregel om brand te voorkomen. Een huis brandveilig maken is moeilijker dan veel mensen denken. Brandveiligheid houdt onder meer in dat wanneer er brand ontstaat dat u het merkt, snel kunt handelen en dat u eventueel weet hoe te bestrijden. Op deze onderwerpen zal ik vooral focussen.

Hoe verhoog de brandveiligheid thuis?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dat is niet anders met de brandveiligheid verhogen. Een gbrandveiligheidoede manier om uw brandveiligheid thuis te verhogen door middel van bijvoorbeeld rookmelders. Met het bevestigen van een rookmelder moet je rekening houden met het feit dat rook omhoog gaat want het is warme lucht. Plaats de rookmelders dus bij trapgaten en plaats er minimaal op elke verdieping eentje. Een veelvoorkomende gedachte bij mensen is:” Als er een brand woedt word ik toch wel wakker.” Dit blijkt dus een fabeltje. Want behalve de giftige stoffen die er in de rook zitten zit er ook een stof in die ervoor zorgt dat je zelfs dieper in slaap komt. Deze stof (koolstofmonoxide) is dodelijk.

Ook kan u de brandveiligheid verhogen door het uitzetten van elektrische apparaten in de nacht. Hiermee bedoel ik dat bijvoorbeeld tv’s echt uit dienen te staan en niet op stand-by stand. Ook verhoogt gekoppelde stekkerblokken de kans op brand. Dus als u deze apparaten uit heeft in de nacht verhoogt dat uw brandveiligheid. Een andere goede tip om uw brandveiligheid thuis te verhogen is door bijvoorbeeld gasflessen zo ver mogelijk uit de buurt van uw keuken te houden. Hiermee voorkomt u bij een kleine brand erger.

Wat doe ik als er thuis brand uitbreekt?

Wat je moet doen als er brand uitbreekt is voorbereid zijn. Dit klinkt echter simpeler dan gedaan. Veel mensen staan er niet bij stil wat ze zouden moeten doen als er brand uitbreekt. Voor de brandveiligheid is het belangrijk dat je zogenaamde vluchtroutes ontwikkeld. Dit moet u duidelijk overleggen met uw huisgenoten. Ook dient er een “veilige kamer” aangewezen te worden. Deze kamer moet aan de voorkant van het huis zitten zodat u beschikbaar bent voor een eventuele reddingsactie.

Brandveiligheid: wat als het toch gebeurt

Als u ondanks al uw preventiemaatregelen toch nog Brand bestrijden heeft te maken met voorbereiding en kennis. Voorbereiding, omdat om een brand te bestrijden bijvoorbeeld een brandblusser aanwezig moet zijn. Deze dient overal bereikbaar te zijn. Ook is kennis belangrijk. Wanneer iemand weet wat hij/zij moet doen als er brand uitbreekt verhoogt dat ook de brandveiligheid van uw huis. Dit houdt in dat je moet weten hoe u een brand blust. Bijvoorbeeld dat u geen vlam in de pan blust met water. Dit kan ervoor zorgen dat u een nieuwe keuken moet kopen.